Historie

De AERO is een custom built F9XR trimaran. Dit is het door en door beproefde 31-voets ontwerp van Ian Farrier in de niet vaak te koop zijnde X-uitvoering. Daarbij is de hoofdromp boven de waterlijn breder uitgebouwd dan bij de standaard F9’s. Dat betekent een royaler en comfortabeler interieur, terwijl de boot toch trailerbaar blijft. De middenkuip-uitvoering levert een privé achterkajuit op, maar ook aangename beschutting op ruimer water.

De eerste eigenaar was een ervaren bootbouwer. Hij heeft deze Farrier in 2002 / 2003 in Florida gebouwd in composiet: Divinycell foamcore, epoxy en biaxiaal glas. De beams en het vouwsysteem komen kant-en-klaar uit de Corsair-fabriek. Andere Farrier-eigenaars roemen de grote stijfheid van het schip en de fraaie verwerking van het materiaal. Na afronding van de bouw maakte gezondheidsproblemen het de bouwer helaas onmogelijk om lang van zijn werk te genieten.

De R (van race) in de typenaam is te danken aan tweede eigenaar Gregor Tarjan, befaamd jachtarchitect en multihullgoeroe aan de Amerikaanse oostkust (zie www.aeroyacht.com). De AERO was zijn persoonlijk bezit tot 2010 en hij heeft haar naar zijn ideeën bij de Farrier-/Corsair-specialisten van The Multihull Source in Wareham, Massachusetts (zie www.themultihullsource.com) o.a. met carbondelen laten aanpassen tot een buitengewoon lichtvoetige, snelle trimaran zonder afbreuk te doen aan de hoge bouwkwaliteit. Overigens alleen voor zijn eigen zeilplezier, want geracet heeft AERO toen en later nooit. De boot is vervolgens steeds bij The Multihull Source in onderhoud geweest.

Op de grote foto bij dit item ligt de AERO in een baai bij het huis van Tarjan op Long Island.